Recepty


Satay je populární indonéské jídlo, které se skládá ze špízového masa a speciální omáčky. K přípravě Satay lze použít všechny druhy masa, dokonce i některé z exotických druhů, jako je například krokodýlí nebo hadí maso. Je však důležité, aby se použité maso, před samotným grilováním, marinovalo v kvalitní omáčce Sambal Ketjap.
Tento pokrm pravděpodobně pochází z indonéské oblasti Javy a byl zde rozšířen vlivem muslimských obchodníků, kteří se stěhovali z Indie. Jiné zdroje uvádějí, že byl Satay objeven a připravován v 19. století indonéskými pouličními prodejci jako variace indických kebabů. Tato teorie je podporována skutečností, že se Satay stal populární, když tyto oblasti osídlili muslimští a arabští přistěhovalci. Od tohoto okamžiku se Satay rychle rozšířil po celé jihovýchodní Asii a nakonec i po celém světě.
V Indonésii se z něj stalo národní jídlo a dnes jej lze najít všude, od pouličních prodejců až po prvotřídní restaurace. Nejběžnější omáčky servírované se Satay jsou arašídová, sójová nebo ananasová omáčka.
Indonéské špízy Satay s arašídovou omáčkou
Národní jídlo Indonésie u Vás doma v kuchyni!
PORCÍ: 4
PŘÍPRAVA: 15 minut (+ 1 hodina marinování masa)
VAŘENÍ: 20 minut
CELKOVÝ ČAS: 35 minut
Suroviny
- 350g kuřecího masa (prsa nakrájené na kostky)
- Sambal Ketjap
- Rýže Basmati
- Arašídová omáčka Satay
- Bambusové špejle na špízy Satay (nebo špejle)
- Krevetové chipsy Krupuk
- Restovaná cibulka na posypání
- Rostlinný olej na smažení (například Rýžový olej)
Příprava
- Kuřecí maso si nakrájejte na kostky.
- Maso nechte alespoň po dobu 1 hodiny marinovat ve 3 polévkových lžících omáčky Sambal Ketjap.
- Mezi tím si připravte rýži Basmati (Na 1 porci (60g) rýže, dvě porce vody.
- Rýži nechte 30 minut namočenou, přiveďte vodu k varu, přisypte rýži a vařte cca 10 minut přiklopené v hrnci).
- Nyní namarinované kousky kuřecího masa napíchejte na bambusové špejle a na rovné pánvi tyto špízy postupně ze všech stran ogrilujte.
- Na rozpáleném oleji osmažte asi 10 kusů krevetových chipsů, osušte přebytečný olej a dejte stranou.
- V menším kastrůlku si pomalu a za stálého míchání ohřejte arašídovou omáčku.
- Na připravený talíř dejte kopeček rýže a ogrilované špízy, které přelijete teplou arašídovou omáčkou.
- Kopeček rýže posypte restovanou cibulkou.
- Nakonec přiložte dva až tři krevetové chipsy.