marinovaná krkovicka sambal_small.jpg

Český národ je národem, který zbožňuje grilování za všech okolností vždy a všude. Dnes jsme si pro vás na našich stránkách připravili další z receptů, který vás může inspirovat pro některý z vašich dalších grilovacích seancí. Ukážeme si jak připravit šťavnaté maso z grilu navíc ochucené báječnou lehce pikantní pastou.

Co je to Sambal?

Sambal je kořenící pasta, jejíž základ tvoří nejrůznější papričky, nejběžnější jsou však papričky chilli. Sambal se používá zejména v Indonézii, Malajsii, Singapuru, Indii a na Sri Lance. Je možné jej podávat i jako přílohu a někdy se jím nahrazují čerstvé chilli papričky. V Indonézii se používá často v podobě pasty, tj. výchozí suroviny se v malé misce rozdrtí a utřou paličkou, v Indii se suroviny spíše pouze promíchávají. Sambal může nahrazovat i naši hořčici, kečup, křen, kyselé okurky atd. Stupňuje chuť a vůni rýže, zeleniny i masa. Můžete jej zpravidla použít ke všem jídlům, které chcete dochutit a dodat jim příjemnou pikantnost.

Marinovaná krkovička Sambal

Jeden z mnoha použití indonéské pasty Sambal.

Suroviny:

  • Sambal Badjak nebo Sambal Badjak Extra Heet
  • plátky vepřové krkovice
  • cibule, zelenina
  • sůl
  • pečivo

Suroviny na omáčku

  • Sambal Badjak
  • majonéza
  • šalotka 

Příprava:

  1. Plátky vepřové krkovičky lehce posolíme.
  2. Potřeme dochucovací pastou Sambal Badjak (ti otrlejší z vás mohou použít pikantnější variantu Sambal Badjak Extra Heet)
  3. Maso necháme na chladném místě odležet alespoň 30 minut.
  4. Na rozpálený gril položíme plátky masa a zprudka grilujeme z každé strany tak, aby maso zůstalo uvnitř šťavnaté.
  5. Servírujeme s pečivem, můžeme ozdobit kolečky cibule, nebo jinou zeleninou.
  6. K masu je výborná omáčka připravená z majonézy a pasty Sambal Badjak ( 2 polévkové lžíce majonézy a 1 kávová lžička pasty Sambal Badjak a jedna nadrobno nakrájená šalotka )


Doporučujeme níže uvedené suroviny: