Recepty


Co to vlastně je? Pho v překladu znamená ‚‚široké placaté nudle‘‘. Zároveň je to jídlo, jehož základem je silný horký vývar, doplněný širokými rýžovými nudlemi, tenkými plátky masa a hromadou čerstvých bylinek. Obvykle se o něm mluví jako o polévce, nenechte se ale tímto názvem zmýlit. Pho se ve Vietnamu jí jako hlavní chod nejčastěji k snídani, ale také kdykoliv jindy během dne. Ráno vás postaví na nohy, v poledne zasytí a večer příjemně unaví. Každá rodina ho vaří podle vlastního receptu a i v bistrech a restauracích Pho můžete ochutnat připravené na spoustu různých způsobů.
Nejoblíbenější variantou je Pho Bo z hovězího vývaru. V základu se servíruje s tenkými plátky hovězího masa, širokými rýžovými nudlemi a jarní cibulkou. Pro dochucení nesmí chybět limetka nebo citrón, chilli papričky, čerstvé bylinky, mungo klíčky a bambusové výhonky. Pokud máte rádi krvavé steaky, pravděpodobně oceníte Pho Bo Tai, ve kterém se syrové plátky masa pouze přelijí horkým vývarem. Pokud neradi hovězí, pochutnáte si na Pho Ga z drůbežího vývaru s kousky drůbežího masa. Tradičně se připravuje ze slepice, ale u nás se častěji setkáte s kuřecí variantou. Zkrátka nepřijdou ani vegetariáni a vegani, v nabídce některých bister najdou Pho s tofu a zeleninovým vývarem.
Vietnamská hovězí polévka Pho Bo
Fenomenální vietnamská polévka plná čerstvých bylinek!
PORCÍ: 4
PŘÍPRAVA: 10 minut
VAŘENÍ: 20 minut
CELKOVÝ ČAS: 30 minut
Suroviny
- 400g rýžových nudlí
- 500g falešné svíčkové (na velmi tenké plátky)
- bujón Pho Bo
- kořenící pasta Pho
- 1 bílá cibule na čtvrtky
- 1 svitek skořice
- 4 kusy badyánu
- svazek koriandru
- 4kusy jarní cibulky na proužky
- 2ks červené cibule na tenké měsíčky
- fazolové klíčky mungo
- 1 limetka, chilli papričky a lístky bazalky na ozdobu
- Sriracha omáčka
- Hoi Sin omáčka
Příprava
- Nejprve si připravte nudle, které dejte na hodinu namočit do studené vody.
- V hrnci si připravte hovězí vývar ze dvou kostek bujońu Pho bo rozpuštěného v 1 litru vody.
- Do vývaru přidejte kořenící pastu Pho, kousky cibule, 1 skořici a 4 badyány.
- Vývar s kořením přiveďte k varu a povařte 5 minut.
- Do vývaru vložte plátky hovězího masa a krátce povařte. Uvařené maso vyjměte. (maso je též možné přelít vařícím vývarem až přímo v miskách při servírování)
- Nudle krátce (30 sekund) uvařte v sítku v horké vodě a rovnou rozdělte do misek (nudle v misce ještě nabobtnají).
- Na nudle rozložte maso a přidejte nasekaný koriandr, jarní cibulku i nakrájenou červenou cibuli. Vše nakonec zalijte horkým vývarem.
- Ozdobte klíčky fazolí mungo, bazalkou, limetkou a chilli papričkami.
- Podávejte horké.
- Tip: maso se na tenké plátky krájí lépe, když ho předem necháte ztuhnout v mrazáku
- Pro dochucení polévky servírujte společně s omáčkamí Sriracha a Hoisin