R00098_Seafood_Tom_Yum_Soup-2-619x412.jpg

Tradiční ostrá polévka Tom Yum patří bezesporu mezi nejznámější thajské pokrmy. Voní čerstvými bylinkami, je pikantní, nakyslá a přitom sladce kořeněná. Je ochucena chilli papričkami, citrónovou šťávou, čerstvým kořením, jako je galgán (galangal) nebo laos, dále pak šalotkou, kokosovým mlékem, hlívou ústřičnou, celerem, cibulí, citrónovou trávou a listy limetky. Před samotným podáváním se polévka posype čerstvými posekanými aromatickými bylinkami, jako jsou listy koriandru, bazalky nebo jarní cibulkou. Můžete do ní přidat kuřecí, či rybí maso nebo žampióny. Nejznámější je však její verze s krevetami, nazývána Tom Yam Kung. Tato thajská pikantní polévka se řadí mezi deset nejlepších thajských jídel. Polévka je opravdu delikátní a rozhodně stojí za to ji ochutnat!

 

Thajská pikantní polévka Tom Yum

Připravte si tuto polévku doma - je to neskutečně snadné a tisíckrát chutnější a zdravější!

PORCÍ: 6
PŘÍPRAVA: 10 minut
VAŘENÍ: 20 minut
CELKOVÝ ČAS: 30 minut

Suroviny

Příprava

  1. Předem si připravte rýži dle instrukcí na balení rýže (1 díl rýže na 1,5 dílu vody) a dejte stranou.
  2. Ve woku rozehřejte máslo na střední teplotu a přidejte krevety, sůl a pepř.
  3. Za občasného míchání krevety smažte až do růžova (asi 2-3 minuty). Dejte stranou.
  4. Do woku přidejte česnek, cibuli a papriku. Za občasného promíchání smažte po dobui 3-4 minut. Přidejte česnek a nechte ho po dobu 1 minuty provonět.
  5. Do směsi přimíchejte kořenící pastu na polévku a prohřejte po dobu 1 minuty.
  6. Postupně přidejte kokosové mléko a provařte společně s míchanou zeleninou po dobu 1-2 minut.
  7. Přiveďte k varu a snižte teplo, polévku nechte po dobu 8-10 minut zredukovat.
  8. Přidejte krevety a dochuťte limetkovou šťávou a rybí omáčkou.
  9. Podávejte ozdobené lístky koriandru.

Doporučujeme níže uvedené suroviny: