Recepty


Nasi goreng neboli smažená rýže pochází z Indonésie, kde ji koupíte u každého pouličního stánku. Její příprava je rychlá a chutná skvěle. Není divu, že si toto jídlo z jihovýchodní Asie zamiloval celý svět! Naučíme Vás jednoduchý recept jak si toto jídlo připravíte u Vás v domácích podmínkách a to tak, že bude srovnatelné s originálem.
Nasi Goreng v doslovném překladu znamená "smažené rýže" (v jazyku Bahasa - Indonésie). Vzrušující chutě jsou vytvořené kombinací tamarindu a chilli. Z jídla tato kombinace činí více než jen obyčejnou smaženou rýži. Jedná se o velmi speciální smaženou rýži, která je národním pokrmem Indonésie a je jedním z nejznámějších a nejoblíbenějších indonéských jídel na celém světě.
Indonéská smažená rýže Nasi Goreng
Nejpopulárnější smažená rýže na světě!
PORCÍ: 4
PŘÍPRAVA: 15 minut
VAŘENÍ: 20 minut
CELKOVÝ ČAS: 35 minut
Suroviny
- 240g rýže Basmati (60g na 1 porci)
- Pasta na smaženou rýži Nasi Goreng (Indonésie) 50g
- Restovaná cibulka - delikates 200g
- Sambal Nasi Goreng 180g
- Krevetové chipsy Krupuk - Ovál 250g
- 250g loupaných krevet
- 6 vejcí (2 rozmíchané a 4 sázené vejce na ozdobení)
- 2 cherry rajčata (na čtvrtiny)
- sekaný čerstvý koriandr
- červené chilli
- 2 jarní cibulky
- 3 lžíce oleje
Příprava smažené rýže Nasi Goreng
- Připravte rýži Basmati (Na 1 porci rýže, dvě porce vody, rýži nechte 30 minut namočenou, přiveďte vodu k varu, přisypte rýži, osolte a vařte cca 10 minut přiklopené v hrnci).
- Ve woku rozpalte olej a 2 minuty v něm smažte krevety.
- Krevety posuňte na kraj pánve a na prázdné části osmažte míchané vejce.
- Přidejte vařenou rýži, kořenící pastu na smaženou rýži.
- Přidejte 1 lžíci Sambal Nasi Goreng a vše dobře promíchejte.
- Smažte cca 3 minuty a poté přidejte rajčata a jarní cibulku.
- Ještě 1 minutu smažte a servírujte s koriandrem, chilli a sázeným vejcem.
- Rýži nakonec posypte restovanou cibulkou.
Příprava krevetových chipsů Krupuk
- Na rozpáleném oleji osmažte asi 10 kusů krevetových chipsů a osušte přebytečný olej.
- Krevetové chipsy Krupuk jsou skvělým a typickým doplňkem pro indonéskou smaženou rýži Nasi Goreng.