Skleněné rýžové nudle se nejčastěji používají do polévek nebo do studených salátů. Skleněné nudle jsou velmi tenké a název mají díky svému vzhledu, který je téměř průhledný....
Citronová tráva má v kuchyni široké využití. Bez této bylinky se neobejde zejména asijská kuchyně. Hojně se používá v Indonésii, Thajsku, Malajsii a Indii. Citronové trávě se...
Připravuje se z čerstvých ančoviček a soli, které se naloží do dřevěných sudů a nechají se fermentovat řadu měsíců. Rybí omáčka představuje pro kuchyň jihovýchodní Asie to samé,...
Daily Rice Oil - olej na smažení (100% olej z rýžových otrub) od společnosti Vanka-Kawat se získává ze slupek (otrub) jasmínové rýže. Rýžový olej je ideální olej na smažení a...
Ústřicová omáčka je tekutý kořenící přípravek hnědé barvy s výraznou vůní. Je oblíbená hlavně v asijské kuchyni. Jejím základem je extrakt z ústřic vařených v solném roztoku a v...
Černý pepř někteří možná považují za obyčejnou věc. Nicméně se jedná o velmi důležitý druh koření při vaření a to nejen do většiny jídel, ale i do například kořeněného čaje,...
Fazolové výhonky se přidávají do různých salátů či pokrmů. Naklíčením se znásobí množství obsažených látek, to znamená že mají větší množství vitamínů a proto jsou biologicky...
Vietnamský pokrm Bún bò Nam Bộ se doslova překládá jako "nudle s hovězím masem z jihu". Tento teplý nudlový salát se připravuje z tenkých rýžových nudlí (bun) a podává se s marinovaným smaženým hovězím masem (bo).
Největší oblibě se těší ve vietnamském hlavním městě Hanoji, kde ho místní obyvatelé i turisté vyhledávají jako oblíbené pouliční jídlo. Nudlový salát je známý zejména jako osvěžující pokrm, který ulevuje horkému podnebí hlavního města. Největší zážitek však zanechávají jedinečné chuťové tóny. Výrazná je přítomnost česneku a citronové trávy, které jsou díky sladké marinádě a rýžovému octu v ústech příjemně vyvážené.
K masu přidáme 2 lžíce rybí omáčky, špetku pepře, 1 lžičku citronové trávy, 1 lžíci ústřicové omáčky a 1 lžíci sezamového oleje .
Cibuli a česnek (rozmačkáme plochou stranou nože) nakrájíme nadrobno, přidáme k masu, pořádně promícháme a necháme v chladu marinovat minimálně 30 minut.
Zatímco bude maso odpočívat, si připravíme ostatní suroviny. Všechnu zeleninu a bylinky důkladně omyjeme a necháme odkapat. Ledový salát a koriandr nakrájíme na malé kousky, mrkev nakrájíme na tenké nudličky.
Nesolené arašídy opatrně opražíme na sucho na pánvi a lehce rozmačkáme v hmoždíři, aby jednotlivé kousky nebyly příliš velké, a hlavně aby se uvolnilo aroma buráků. (Pokud nemáte hmoždíř, zabalte arašídy do suché utěrky a například válečkem na těsto lehce rozmačkejte.)
Následně si připravíme zálivku. Všechny základní ingredience na omáčku dáme do kastrůlku, zahřejeme a mícháme tak dlouho dokud se cukr nerozpustí. Po odstavení z plamene přidáme nadrobno nasekaný česnek, pár koleček mrkve a dle chuti chilli papričky.
Rýžové nudle Bún Kho vložíme do většího hrnce se studenou vodou, přivedeme k varu a necháme vařit 6-8 minut, občas promícháme. Následně slejeme vařící vodu. Čerstvé uvařené nudle propláchneme pod tekoucí teplou vodou a necháme okapat.
V pánvi wok rozpalíme 3 lžíce rýžového oleje a zprudka osmažíme marinované maso. Maso smažíme pouze krátce, aby zůstalo křehké a šťavnaté.
Do větší mísy vložíme trochu ledového salátu, vedle něj poklademe uvařené nudle, maso, mungo klíčky, mrkev a bylinky. Zalijeme zálivkou a posypeme arašídy a restovanou cibulkou.
Jak tento pokrm jíst
Vychutnejte si tento pokrm stejně jako Vietnamci. Bún bò Nam Bộ servírujte do větší misky s viditelně oddělenými jednotlivými surovinami. Následně salát zalijte omáčkou a jednotlivé složky bylinek, zeleniny, nudlí, arašídů a kousků hovězího masa promíchejte. Postupujte tak, aby se jednotlivé chutě důkladně propojily. Pak už stačí jen vzít hůlky a můžete se pustit do jídla.
Používáme cookies, abychom Vám umožnili pohodlné prohlížení webu a díky analýze provozu webu neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost. Více informací